FA QUE VIATGEM...

22 de nov. 2010

Phnom Penh, el testimoni del patiment d'un poble

Si Siem Reap amb els temples d'Angkor reflecteix el passat gloriós de Cambodja, Phnom Penh amb la presó de Tuol Sleng i els camps de la mort de Choeung Ek, reflecteix el passat trist i esgarrifós d'aquest mateix país.

Entre 1975 i 1979 Cambodja va viure un dels períodes més cruels de la història de la humanitat. El Khmer Roig, encapçalat per Pol Pot, va ocupar Phnom Penh i va imposar una dictadura ultra-comunista que va arrasar amb tot.

Es van tancar escoles, universitats, hospitals, bancs, es van prohibir religions i es va evacuar la gent de la ciutat cap al camp per fer treballs forçats. Es van perseguir intel·lectuals, rics, estrangers, gent que parlava idiomes, oficials de l'exèrcit i molta més gent innocent, nens i dones inclosos.

La raó per la qual es desfeien també dels nens era per evitar possibles venjances quan aquests fossin grans, ja que el Khmer Roig va exterminar famílies senceres.

Als detinguts els enviaven a la presó S.21 (actual museu de Tuol Sleng), la qual havia sigut un institut de secundària. Un cop allà els torturaven perquè confessessin fins a tal punt que molts morien a la mateixa presó.

Els que sobrevivien a les tortures els portaven als camps d'extermini de Choeung Ek (a 15km de Phnom Penh) on directament els mataven i els ficaven a fosses comunes. Tant les tortures com les execucions es feien amb eines de camp per estalviar bales. Aquí s'han trobat 129 fosses amb un total de 8000 cadàvers d'homes, dones i nens.

A part dels oficials del règim, ningú més sabia de l'existència dels camps d'extermini de Choeung Ek, així que feien servir tècniques per desviar l'atenció de la gent que treballava als voltants. Posaven discursos de Pol Pot advocant pel règim en un altaveu per ofegar els crits de les víctimes abans de morir, també utilitzaven productes químics per ruixar els cadàvers de les fosses i que no fessin podor...tot per no aixecar sospites.

Durant els 4 anys que va durar la dictadura es calcula que van morir 2 milions de cambodjans.

Han hagut de passar gairebé 30 anys perquè es comencin a jutjar els responsables que queden vius d'aquests crims i donar una mica de justícia al poble cambodjà, el qual encara avui dia s'està recuperant d'aquesta barbàrie. Parlar d'aquest període amb ells és un tabú ja que gairebé tothom va perdre algun familiar en aquests 4 anys i obre ferides encara massa recents.

Pol Pot, però, va tenir sort i va morir per causes naturals l'any 1998.

Imatges de la presó S.21 a Phnom Penh:











Stupa que ret homenatge a les víctimes dels camps de la mort de Choeung Ek on hi descansen les seves restes.