FA QUE VIATGEM...

19 d’ag. 2010

L'altra cara de la moneda

D'anglesos i irlandesos espavilats n'hi havien tants a les seves terres que a molts els van enviar de pet a Austràlia perquè continuessin amb les seves pràctiques poc ètiques ben lluny de casa.

Però imagineu-vos quants n'hi havien que dels fills dels seus fills tenim el que avui anomenem australià. Sí sí, fa 100 anys aquest país tenia més delinqüents que cangurs i koales junts. Així es va crear un dels països on el nivell de vida es troba entre els més alts i l'índex de delinqüència entre els més baixos del món!!ironies de la vida...o no??

Ironia o no, el passat és recent i forma part de la seva història així que hem anat a visitar una de les presons més grans i famoses de l'estat de Victòria, l'Old Melbourne Gaol, on es van arribar a penjar 135 presoners.

Hem passat gairebé dues hores entre les seves parets i n'hem sortit una mica esgarrifats per les mesures de càstig i disciplina que s'imposaven a l'època. Hi havia tres nivells per als reclusos, al primer de tots tancaven els acabats d'arribar i els més problemàtics. Aquests estaven tancats a la cel·la 23 hores al dia i només podien sortir una hora per fer exercici en solitari (els posaven una màscara a la cara perquè no poguessin parlar entre ells).

Si tenien bon comportament passaven al nivell 2 on podien "treballar" durant el dia. El nivell 3 era per als sentenciats per delictes menors i les cel·les aquí eren comunitàries.

El fet de tenir tabac podia suposar un increment en la sentència original i una baixada de nivell, quina gràcia no??

Hem llegit històries increïbles com la d'un anglès que va ser deportat a Austràlia per matar la seva dona i quatre fills a Anglaterra, quan va complir la condemna va casar-se de nou i va matar la nova dona. El van penjar.

Una dona molt pobra es va quedar vídua i embarassada, al néixer la criatura la va llençar al riu Yarra amb una pedra lligada al coll. La van penjar.

Un dels delinqüents més famosos de la història i que va portat de cul a la policia durant uns quants anys, Ned Kelly, va ser empresonat i penjat en aquesta presó. S'han escrit còmics, llibres i fins i tot han rodat alguna pel·lícula, l'última protagonitzada per Orlando Bloom, sobre aquest pispes. Quina manera de passar a la història!