FA QUE VIATGEM...

19 de gen. 2011

El bateig dels batejos

"Per aquells dies, Jesús vingué des de Natzaret de Galilea
i fou batejat per Joan en el Jordà"
(Marc 1,9)

"Això va passar a Betània, a l'altra banda del Jordà,
on Joan batejava."
(Joan 1,28)

Aquests dos passatges del Nou Testament expliquen el que seria l'origen del cristianisme, el moment del bateig de Jesús. Després de moltes investigacions i excavacions diverses, sembla que tothom està d'acord a afirmar que aquest és el lloc on Joan va batejar Jesús:Com es pot veure a la foto, actualment està tot sec. I és que fa 2.000 anys el cabal del riu Jordà era molt més gran que el d'avui dia i l'aigua arribava fins aquest punt.

A part de ser un lloc de cabdal importància per al cristianisme, també ofereix unes vistes molt xules de la vall del Jordà i permet estar a escassos metres (els que fa el riu) de la frontera amb Israel.

De fet, tant a la banda jordana com a la israeliana hi ha una plataforma perquè la gent que vulgui es pugui banyar al Jordà i batejar-se amb les mateixes aigües que el messies. Diuen que l'aigua està filtrada, però la veritat no feia gaire pinta de ser una aigua molt neta...Molt a prop de Betània, hi ha el mont Nebo, des d'on Moisès va divisar la Terra Promesa. Les vistes des de dalt són espectaculars i hi ha una basílica en homenatge a Moisès (actualment en obres). També hi ha un monument de bronze que representa el patiment i la mort de Jesús a la creu i la serp que Moisès va aixecar al desert. Sí sí, tot molt bíblic i espiritual...

Després de veure la gent banyant-se a les aigües "cristal·lines" del Jordà (de fet, només vam veure una noia que s'hi fiqués sencera) i sentint l'airet fresc de ple mes de gener, ens van entrar ganes de fer un bany.

El nostre bany, però, no va ser al Jordà sinó al mar Mort. I més que banyar-nos, hi vam flotar (recomanació per als que s'hi vulguin banyar, tingueu boca i ulls ben tancats si no voleu passar una mala estona!!). Molta gent ho aprofita per fer la gràcia i fer-se fotos llegint el diari o fent una becaina.

Com tots ja deveu saber, el mar Mort es troba al punt més baix de la terra (uns 400 metres per sota del nivell del mar...mmmmm, de quin mar deu ser???) i una concentració salina del 30% (6 vegades més que a l'oceà).

Al proper post us parlarem dels enigmàtics castells del desert.